Rosalie Verté // Lichaams- en bewegingscoach

Dans- en bewegingstherapie / lichaamsgerichte coaching

Ik ben afgestudeerd als dans- en bewegingstherapeut, maar gaandeweg heb ik een eigen methodiek ontwikkeld. Bij het lezen of horen van het woord ‘therapie’ zijn mensen soms snel afgeschrikt. Het idee dat men ‘moet’ dansen doet al afhaken. En daar zit het hem net - er moet niets.
Iedere ontmoeting is uniek en dus ook elke oefening die ik aanbied is afhankelijk van de nood van de cliënt. In de therapie die ik aanbied krijgt het verbale stuk zijn ruimte (woorden geven aan wat ons innerlijk beweegt is belangrijk) maar wat vooral voorop staat is het doen! In beweging komen is de boodschap.

Dans – bewegingstherapie is een ervarings- en lichaamsgerichte vorm van therapie die door middel van het experimenteren met (nieuwe) bewegingen een bewustwordingsproces is en bijgevolg een verandering op gang kan brengen.

Het lichaam op zich is heel intelligent. Het is een referentiekader dat we te weinig hanteren om ons te helpen patronen te doorbreken, klachten en spanningen te verminderen, keuzes te maken, rust te vinden, weerstand en weerbaarheid te voelen, grenzen te trekken, ons bewust te worden van onze onzekerheden, maar ook om onze kracht te ervaren, te genieten en  ontspannen, succes, blijheid en liefde te voelen, ,…

We worden geleerd en zijn gewoon om dit met ons denken te doen, terwijl het lichaam een duidelijkere en betrouwbare bron is. Gebeurtenissen en belevingen die je meemaakt worden nu eenmaal in het lichaam opgeslagen en bepalen mede hoe jij je voelt. Wanneer dit positieve gebeurtenissen zijn, zal je dit accepteren. Wanneer de gebeurtenissen echter negatief zijn en je hebt op dat moment te weinig mogelijkheden om hiermee om te gaan (je niet de vrijheid voelt om je gevoelens spontaan te uiten), dan zal dat zijn weerslag hebben op je stemming, je houding, je stem en je lichaam. Indien dit herhaaldelijk gebeurt wordt het een patroon. De chronisch ingehouden expressie zal zich uiten in een constante spierspanning die je energie gaat kosten zonder dat je er erg in hebt. Dit kan je gaan belemmeren in je alledaagse leven op velerlei vlakken. In bepaalde situaties gaat dit het je extra moeilijk maken.
Denk maar eens aan spanningen (opgetrokken schouders, spanning in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn,…) die zich ergens in je lichaam vastzetten en opspelen op momenten dat je tegen iets opziet.
Via het medium beweging kunnen deze onbewuste spanningen en de emotionele complexen waar ze mee samen hangen terug bewust en daardoor bewerkbaar worden.

Door nieuwe bewegingen eigen te maken en ze te integreren in het lichaam kunnen ze hun werk doen. Danstherapie biedt dit aan, door te spelen, vrij te bewegen (op muziek), te creëren, te ontspannen, het lichaam te voelen, samen te werken, expressief te zijn, spontaniteit te voelen, grenzen te leren voelen en herkennen, symboliek te ervaren en vorm te geven aan wat innerlijk beweegt.
Omdat je altijd je lichaam bij je hebt is de verbinding naar het dagelijks leven eenvoudig: dat wat je ervaart in contact met je omgeving zie je terug in de therapie door middel van beweging…

De sessie is een magische plek waar je nieuwe dingen kan uitproberen en uit je comfortzone kan treden. Je mag erop vertrouwen dat alles binnen de muren blijft want als therapeut ben ik gebonden aan beroepsgeheim.

 

Werkwijze

Eerst is er een Kennismakingsgesprek.
Het is daarbij belangrijk om te voelen of er een ‘klik’ is. Tijdens een kennismakingsgesprek  wordt er ruimte gemaakt voor jou als persoon:

 • wat is de (hulp)vraag?
 • welke verwachtingen zijn er?

We bekijken dan samen een mogelijk verloop.


Coaching/ Therapeutisch Proces

Door middel van doelgerichte oefeningen, bewegingen, (dans)spelvormen, bewegingsimprovisaties en vrij dansen komt men snel in contact met gevoelens en emoties. Ik maak hierbij gebruik van yogaoefeningen, danstherapeutische werkvormen, pesso oefeningen, ontspanningsoefeningen, de drama driehoek uit de transactionele analyse,…

Vertrekkende van het nu-moment; door de ervaringen opgedaan krijgen we zicht op je gedrag, valkuilen, krachten, verlangens, angsten. Zo krijg je een realistischer beeld op je dagelijkse leven en herontdek je jouw mogelijkheden maar ook je beperkingen.

Dit proces kan ten alle tijden worden stopgezet.


Voor wie

Voor jongvolwassenen (14+) en volwassenen met:

 • vragen op het gebied van identiteit, negatief zelfbeeld
 • levensvragen en ontwikkelingsvragen
 • existentiële vragen
 • vragen rond relaties, werk, gezin,..
 • angst en stress
 • faalangst
 • depressieve klachten
 • onvoldoende weerstand en weerbaarheid
 • agressieregulatie

 

Binnen dans- en bewegingstherapie en lichaamsgerichte coaching staat ‘doen en ervaren’ centraal. Daarom is dit een geschikte therapievorm voor zowel mensen die verbaal en rationeel sterk zijn, als voor mensen die gemakkelijker non-verbaal ervaringen opdoen. Danservaring is absoluut niet nodig en is geschikt voor alle leeftijden, individueel of in groep.